OKUL ÖNCESİNDE ŞEKİLLERİ ÖĞRENİYORUZ!

Gizem Altuncevahir

KARE                 
                                                 


Okul öncesinde şekillerin öğretiminin belli bir sıraya bağlı olduğundan bir önceki yazıda bahsetmiştik. 

En az köşeli olandan çok köşeli olana doğru bir sıra vardır. Nasıldı o sıra? 
Daire, Üçgen, Kare-Dikdörtgen. 

Dörtgenler, tıpkı üçgenler gibi kenarlarının ve açılarının özelliklerine göre farklı isimler alır. Kare de dörtgenler ailesine ait bir şekildir.

Kare, düzgün bir dörtgendir. Bir başka deyişle eşkenar dörtgen diye de adlandırabiliriz çünkü tüm kenarları eşit ve açıkları 90 derecedir. 

Tanımlama yaparken dikkat edilmelidir. Eksik veya fazla tanımlamalardan kaçınılmalıdır. "Dört tane kenarı olan şekildir" tanımlaması yanlıştır çünkü dört kenarlı olan başka şekillerde bulunmaktadır. Dikdörtgen de dört kenarı olan bir şekildir ve kare ile karıştırılabilir. Bu yüzden en uygun tanım yapılmaya çalışılmalı veya tüm özellikler verilerek uygun materyaller ile çalışma yapılmalıdır.

Çocuğa örnekler verirken üç boyutlu prizma şeklinde verilmemelidir. Veriliyorsa bile odağı yüzey kısmına almak gerekmektedir. Görsellerin çoğu iki boyutlu olduğu için bir sorun teşkil etmemektedir.

Kare şekli ile ilgili bir animasyon hazırladım. Animasyonum sayesinde hem kare şeklini öğretebilir hem de motor becerilerini destekleyecek etkinlik bulabilirsiniz.

                      https://www.youtube.com/watch?v=VtOjL20DbtE

Kare şeklini inceleyecek olursak, 4 tane hepsi birbirine eşit olan kenarı vardır. Biiirrr, ikiiiii, üçççç, dööörttt. Saydınız mı? Süper!

Dört tane de köşesi vardır. Biiiirrr, ikiiii, üççç, dööörttt. Saydıysanız etrafımızda kare şekline benzeyen neler varmış bir bakalım!


Küp şeklinin 6 tane yüzeyi vardır ve tüm yüzeyleri kare şeklindedir.



Bu şirin mi şirin evin alt kısmı da kare şeklindedir. 



Gördüğünüz çerçeve kare şeklindedir. İçindeki resim de kare şeklindeee :)



Eveeet, gördüğünüz pencere de kare şeklindedir. İçinde gördüğünüz dört tane şekil var ya onlar da kare şeklinde :)


Artık kare şeklinin özelliklerini ve neye benzediğini anladık. Öyleyse hadi çevreyi keşfe çıkalım! Etrafınızda kare şekline benzeyen neler var?



#okulöncesieğitim #okulöncesindeşekiller #şekillerinöğretimi #kare #kareşeklininöğretimi






Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)